NO GO: CRASHDIËTEN
02-10-2013 16:23Het appeldieet, bloedgroepdieet, ziekenhuisdieet, afslankpilletjes, soepdieet, koolhydraatarm dieet.. Tegenwoordig vind je heel veel varianten van crashdiëten. Ze beloven je allemaal heel snel en heel veel kilo’s kwijt te raken. Maar is het wel een gezonde keuze? En komen de kilo’s er achteraf niet dubbel zoveel en dubbel zo snel weer aan?
Metabolisme, watte?!
Om gewichtsverlies op de juiste manier aan te pakken, moeten we goed begrijpen hoe de verbranding in ons lichaam werkt. Dit noemen we ook wel ons metabolisme. Zoals je ongetwijfeld weet, bestaat ons lichaam voor ongeveer de helft uit water. Het grootste deel van dat water zit in het spierweefsel. Een kleiner gedeelte zit in het vetweefsel.
Glucose is een energieleverancier voor het lichaam. Dit is dus brandstof voor het lichaam. Deze glucose wordt opgeslagen in de vorm van glycogeen. Als je minder energie binnen krijgt dan je nodig hebt voor je verbranding, gaat je lichaam op zoek naar alternatieve brandstoffen. Glycogeen is de snelst bereikbare energiebron in het lichaam en wordt snel weer omgezet in glucose. Bij de verbranding van elke gram glucose verliest het lichaam ongeveer drie tot vier gram water. Het is dus geen wonder dat je in de eerste dagen en zelfs weken van een caloriebeperkt dieet snel kilo’s verliest. Want naast glycogeen verlies je namelijk vooral kilo’s aan water.
Een gezond afslanktempo
Als die snelle energiereserve van glycogeen op is, gaat het lichaam op zoek naar andere bronnen en komt het terecht bij het vetweefsel. Vet is veel energierijker dan glucose. Vet bevat namelijk twee keer zoveel energie dan glucose. Dat betekent dat je ook twee keer zoveel energie moet verbranden om een gram vet kwijt te raken ten opzichte van glucose.
In het vetweefsel zit minder water. Dus in tegenstelling tot het begin van je crashdieet, verlies je ook minder snel kilo’s. Maar je bent nu wel bezig met waar het echt om gaat: je verbrandt vetweefsel. Gedurende de eerste weken ligt een normaal en gezond gewichtsverlies rond de 0,5 kilo per week.
Pas op!
Als je het vorige goed hebt begrepen, weet je nu ook waarom crashdiëten niet werken en zelfs gevaarlijk zijn. Door het aantal ingenomen calorieën heel drastisch te beperken, gaat je lichaam op zoek naar andere energiebronnen dan glucose en vetten. En dan kom je uit bij de eiwitten, die te vinden zijn in je spiermassa. Met anderen woorden: je eet je eigen spieren op om aan je energie te komen.
Spieren en water
Er gaat dus veel spierweefsel verloren bij het volgen van een crashdieet. Omdat spieren ook veel water bevatten, lijkt het alsof je heel succesvol bent in het afvallen. In werkelijkheid verlies je geen vetmassa, maar spiermassa en water. En het zijn net je spieren die ervoor zorgen dat je metabolisme goed blijft functioneren. Hoe meer spierweefsel je lichaam bevat, hoe beter de verbranding verloopt.
Zodra je stopt met het crashdieet, vliegen de kilo’s er weer aan. Het verloren vocht drink je er namelijk zo weer bij en ook het vetweefsel wordt weer snel opgebouwd. Je verliest met andere woorden spieren, maar bouwt later sneller vetweefsel op. Bovendien zorgt het verlies aan spierweefsel ervoor dat je verbranding veel trager werkt.
Kortom: crashdiëten is zo ongeveer het slechtste wat je kunt doen om af te vallen. Het heeft alleen maar nadelen en negatieve gezondheidseffecten. Je kunt beter een gezond voedingspatroon ontwikkelen. Dit is de meest gezonde keuze en dit houd je je hele leven lang vol.
Kon je het niet helemaal volgen of wil je meer weten? Laat dan vooral een berichtje achter bij de comments!