TARWE: FEITEN EN FABELS

26-11-2013 16:38

We lezen tegenwoordig steeds vaker dat tarweproducten ontzettend slecht zijn en dat je ze het beste kunt vermijden. Ook de media speelt hier een grote rol in. Ik denk dat het tijd is voor opheldering. Daarom hieronder meer over tarwe.

“Je wordt dik van tarweproducten”
Hiervoor ontbreekt elk wetenschappelijk bewijs. Ik vind het daarom erg raar dat dit soort uitspraken worden gedaan. Mensen die vaker volkorenproducten eten zijn over het algemeen juist slanker.

“Tarweproducten zorgen voor veel schommelingen in de bloedsuikerspiegel”
Brood bevat inderdaad suikers die de bloedsuiker laten stijgen, maar dit wordt niet alleen door brood veroorzaakt. Ook andere producten laten de bloedsuiker stijgen. Dan zou je heel veel andere producten ook moeten schrappen als je die schommelingen wilt vermijden.
In het boek ‘broodbuik’ wordt ook beweerd dat volkoren tarwebrood een hogere Glycemische Index heeft dan suiker. Dat wil zeggen dat brood meer invloed zou hebben op onze bloedsuiker dan suiker. Dit is niet zo.



“Van tarweproducten krijg je last van je darmen”
Sommige mensen kunnen inderdaad niet goed tegen gluten in brood. We spreken dan van glutenintolerantie of glutenallergie. Slechts 5% van de Nederlandse bevolking heeft hier last van.
Er zitten echter veel vezels in tarwe, die juist de darmwerking bevorderen. Voor 90-95% van de bevolking is het daarom wel verstandig om volkoren tarwebrood te eten. Zij kunnen namelijk prima gluten verwerken en zullen geen darmklachten hebben.

Waarom dan toch geen tarweproducten meer? In populaire dieetboeken van nu wordt vaak geadviseerd om geen tarwe meer te eten, zodat je je fitter en energieker zal gaan voelen. Ook wordt er ook geadviseerd geen calorierijke producten meer te eten zoals snacks, chips, zoetigheden, fastfood en dergelijke. Ook andere producten zoals zuivelproducten worden ineens verbannen. Met andere woorden: heel je voedingspatroon wordt drastisch omgegooid. Het is daarom logisch dat je je anders zult voelen. Misschien energieker en fitter. Maar komt dat dan ook omdat je geen tarwe meer eet? Door zo’n dieetboek ben je veel bewuster bezig met voeding en ga je automatisch minder ongezond eten. Het gaat dus om het totaalplaatje, niet alleen om de tarwe. Wellicht zit er ook een deel tussen de oren.

Tarweproducten bevatten juist belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Allemaal gezonde eigenschappen dus!

Ik weet dat er enorm veel uiteenlopende meningen zijn rondom de tarwediscussie, maar dit is hoe ik erover denk en wat ik mee krijg vanuit mijn studie (Voeding en Diëtetiek). Nu vind ik het advies van het Voedingscentrum (6 - 7 sneetjes per dag) wat overdreven. Maar ik vind het onverstandig om brood helemaal van het menu te schrappen.

Denk jij er anders over? Laat dan gerust je mening achter bij de comments!