WATCH (Z)OUT!
04-11-2013 13:21Wij Nederlanders eten veel te veel zout. Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout en mannen zelfs 9,9 gram, terwijl het advies geldt om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Maar wat doet zout? En hoe kun je je zoutgebruik verminderen? In dit artikel lees je er meer over.
Iedereen heeft zout nodig. Zout regelt namelijk onder andere de hoeveelheid vocht in je lichaam, spierbewegingen en het transport van voedingsstoffen. Een teveel aan zout verhoogt echter het risico op een hoge bloeddruk. Daarom is het belangrijk om niet teveel zout te gebruiken.
Foto: boodschapp
De woorden natrium en zout worden vaak allebei gebruikt. Natrium is namelijk een stof die in zout zit. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout, wat gelijk staat aan 2,4 gram natrium, per dag binnen te krijgen.
Er wordt veel zout toegevoegd aan producten waarvan je het niet zo snel zou verwachten. Je kan het beste producten kiezen met zo min mogelijk ''verborgen'' zout. Producten uit de categorie ''bewuste keuze” en “gezondere keuze”, te herkennen aan het blauwe en groene vinkje, bevatten vaak minder zout.
Hartige extra’s kunnen ook erg zout zijn, zoals chips en nootjes. Minder zoute extra’s zijn pelpinda’s, studentenhaver en ongezouten noten.
Kant-en-klaarmaaltijden zijn ook vaak erg zout. Kijk goed op het etiket en vergelijk de verschillende maaltijden. Het kan lastig zijn omdat vaak alleen het natriumgehalte per 100 gram erop staat. Zo reken je dit om naar zout: 1 gram natrium = 2,5 gram zout (= natriumchloride).
Zout wordt veel gebruikt voor het op smaak brengen van de voeding. In plaats van zout te gebruiken, kun je gerechten ook op smaak brengen met (verse) kruiden en specerijen. Er is ook keukenzout met minder natriumchloride verkrijgbaar, bijvoorbeeld Lo Salt of Jozo bewust. Andere zoutloze smaakmakers zijn azijn, citroensap, gember, knoflook, kruidenbuiltjes, mosterdpoeder, mosterdzaad, sesamzaad, maanzaad, pijnboompitten, ui en wijn. Zeer zoutrijke smaakmakers zijn Maggi, juspoeder, bouillonpoeder, vleeskruiden en ketjap. Beter vermijden dus!
Wil je echt bewust gaan letten op je zoutgebruik? Dan is het misschien leuk om eens het boek “Alles over lekker eten met minder zout” door te kijken. Dit boek laat zien in welke producten veel zout zit en wat je zelf kunt doen om minder zout te eten. Het bevat veel tips, maar ook feiten en fabels over zout. Een speciale kruidengids maakt onderdeel uit van het boek. Hierin is te lezen welke andere smaakmakers er zijn en hoe je zelf kruiden kunt verbouwen. De recepten uit het boek helpen je om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten die minder zout bevat. Het 80 pagina’s tellende boek bewijst dat eten met minder zout wel degelijk lekker is!